Przypisanie folderów
Pięć folderów pełni szczególną rolę: Wysłane, Wersje robocze, Kosz, Spam i Archiwum. YouniqMail musi wiedzieć, który folder na serwerze pełni którą rolę. Inaczej wysłane wiadomości wylądują w niewłaściwym folderze, usuwanie utworzy nowy folder „Trash”, choć kosz dawno istnieje, albo archiwizowanie się nie powiedzie, bo żaden folder archiwum nie jest znany.
Zwykle dzieje się to samo
Dział zatytułowany „Zwykle dzieje się to samo”Nowoczesne serwery pocztowe oznaczają swoje foldery przypisaną im rolą, a YouniqMail przejmuje to oznaczenie przy synchronizacji. Jeśli go brakuje, YouniqMail rozpoznaje typowe nazwy folderów. Przy Gmailu, Microsofcie, iCloud i większości dużych dostawców nie ma więc nic do roboty.
Ręcznej pracy trzeba przede wszystkim przy nietypowych nazwach
folderów albo wtedy, gdy skrzynka przez lata działała w różnych
programach i nazbierała kilka folderów „Wysłane”: Sent,
Sent Messages i Gesendete Objekte obok siebie to nic
nadzwyczajnego.
Sprawdzanie i zmiana przypisania
Dział zatytułowany „Sprawdzanie i zmiana przypisania”- Otwórz Ustawienia → Konta e-mail.
- Wybierz konto.
- W sekcji Przypisanie folderów przy każdej z pięciu ról widnieje aktualnie powiązany folder serwera. Jeśli rola nie jest przypisana, pole wyboru pozostaje puste.
- W razie potrzeby wybierz z listy inny folder. Zmiana działa natychmiast.
Lista pokazuje foldery, które znalazła ostatnia synchronizacja. Jeśli brakuje świeżo utworzonego folderu, zsynchronizuj raz konto i wybierz je ponownie. Jeśli widnieje tam tylko wskazówka, by najpierw zsynchronizować konto, pierwsza synchronizacja nie dostarczyła jeszcze żadnych folderów.
Co daje przypisanie
Dział zatytułowany „Co daje przypisanie”| Rola | Steruje |
|---|---|
| Wysłane | Dokąd trafiają wychodzące wiadomości po wysłaniu |
| Wersje robocze | Gdzie zapisywane są rozpoczęte wiadomości |
| Kosz | Dokąd wędruje to, co usunięte |
| Spam | Dokąd przenosi Przenieś do spamu |
| Archiwum | Dokąd przenosi Archiwizuj |
W Gmailu oraz w Microsoft 365 i Outlook serwer sam odkłada kopię wysłanych wiadomości do folderu Wysłane. YouniqMail nie wgrywa tam własnej kopii, żeby nic nie pojawiało się podwójnie.
Przypisanie działa poza tym na grupowane skrzynki pocztowe: „Wszystkie kosze” zbiera foldery, które są przypisane jako Kosz. Konta z ustawieniem Wyklucz z grupowanych skrzynek pocztowych się tam nie pojawiają.
Tworzenie i porządkowanie folderów
Dział zatytułowany „Tworzenie i porządkowanie folderów”Nowy folder: kliknij prawym przyciskiem myszy folder na pasku bocznym i wybierz Nowa skrzynka pocztowa…. Podajesz miejsce i nazwę, a YouniqMail tworzy folder na serwerze.
Kolejność: foldery najwyższego poziomu można przestawiać metodą przeciągnij i upuść w obrębie ich konta.
Zmiany nazwy i usuwania folderów na serwerze YouniqMail nie oferuje. Zrobisz to w webmailu swojego dostawcy, a YouniqMail przejmie zmianę przy następnej synchronizacji. Tylko foldery lokalne, które leżą wyłącznie na twoim komputerze, usuwasz w samym YouniqMail, poleceniem Usuń folder lokalny… w menu kontekstowym.
W menu kontekstowym folderu znajdziesz ponadto Eksportuj jako mbox, Wymuś pełną resynchronizację skrzynki, a przy koszu Opróżnij kosz, przy folderze spamu Usuń cały spam.